SOPHOS INTERCEPTX

Sophos InterceptX je uistinu prvi moderan koncept odbrane od ransomware opasnosti. Tokom 2016 i 2017 godine napadi ransomware alatima su rasli nevjerovatnom brzinom. Desetine hiljada poslovnih subjekata i pojedinaca su bili teško pogođeni sa ovom vrstom napada. Stradale su brojne kompanije, banke bolnice i razn druge vitalne institucije čiji su podaci bili zaključani veoma kompleksnim enkripcijama. Otkupnina je takođe rasla pa je otkup ključeva skočio sa nekih 50$ na vrtoglavih par hiljada. 

Sophos je na vrijeme prepoznao ovu vrstu prijetnji kao veoma ozbiljan problem i njegovom riješavanju je pristupio veoma inovativno i fleksibilno. Na prvom nivou postoji filtriranje aktivnih sadržaja kao kod klasičnih malware napada, Zatim ukoliko aktivni sadržaj nije prepoznat kao zlonamjeran on su šalje u kontrolisanu virtualnu okolinu Sophos InterceptX a  i pokreće na cloud okruženju, gdje se testira šta aplikacija radi i koje dokumente će pokušati da dotakne. Ako aplikacija nema maliciozno ponašanje u ovom virtualnom okruženju odobrava se njeno puštanje prema korisniku no s tom razlikom što će svaka datoteka koju aplikacija bude pozvala ili dodirnula dobiti svoju sigurnosnu repliku i to na enkriptovanom rezervisanom prostoru po kojem može pisati samo Sophos. I na kraju naravno u koliko se aktivni sadržaj pokaže malicioznim automatski će biti uvršten u filtere na Sophos cloud servisima te će automatski daljnje širenje biti onemogućeno.

Isprobajte Sophos InterceptX riješenje ili nam se obratite za konsultacije. Naše tehničko osoblje će vam rado izaći u susret i pomoći vam pri odabiru najpovoljnijeg riješenja za vaše potrebe.