Fizička sigurnost

Druga strana novčića "sigurnost". Dok Online sigurnost u većini slučajeva rješava prijetnje od strane udaljenih agresora koji pristupaju putem mreže, fizička sigurnost se bavi "opipljivijim stvarima". Fizički štiti pristup infrastrukturi i podacima.  Dobar primjer fizičke zaštite računara bi bila IT administratorska konzola. recimo PC računar, koja je smještena u sobi u koju može ući samo ovlaštena osoba koja mora unijeti pasword na tastaturi kojom se otključavaju vrata od sobe a sve se to snima videokamerom.
‌Ovaj primjer nam je svima poznat iz filmova, a pored njega postoji još bezbroj aktivnosti koje se mogu i moraju sprovoditi kako bi infrastruktura i podaci bili sigurni. Fizička sigurnost ne odnosi se samo na stvari, nego i na podatke, ta je jedna od esencijalnih tehnika snimanje sigurnosne kopije podataka i njeno štićenje (backup). U slučaju nekog katastrofičnog dogadjaja ova kopija se koristi kako bi se povratilo neko bivše "uredno" stanje podataka. Jer sve sem vaših podataka je zamjenjljivo, ali oni su unikatni i dragocjeni.
‌Naravbo nije isto štititi podatke u nekoj banci ili obdaništu, ali za svaki scenario mora postojati rješenje koje garantuje integritet i infrasdtrukture i podataka.  Naš partner za backup je ACRONIS svjetski lider koji nudi skalabilna rješenja.
‌Opet naglašavamo podatke jer je u pojedinim djelatnostima, osiguranje ili banke, vitalno i da se podaci klijenata čuvaju privatnima i nikom dostupnima sem ovlaštenim licima, a zatim nakon isteka nekog vremenskog perioda ti podaci se moraju uništiti tako da niko ne može da ih rekonstruiše. I ovje su uvedeni strogi standardi koje moramo pratiti. Naš partner je BITEraser, svjetsli lider u ovoj oblasti. Njihova rješenja garantuju uništenje podataka, certifikat o uništenju te nisku cijenu po jedinici pohrane. Ove standarde ćemo morati usvojiti prilikom ulaska u EU.
‌Još jedan bitna koncept je pohrana sigurnosnih kopija, povjerljivih podataka i ličnih senzitivnih podataka. Uz partnersvo sa USA baziranom kompanijom APRICORN nudimo "digiralne sefove" tj USB i hard drajvove sa online enkriptovanjem sadržaja koji na sebi imaju tastaturu te se mora uijeti  šifra kako bi se isti otključali: Tako da se može garantvati 100% zdravlje i privatnost podataka koji su na tim medijima pohrane. Ova kompanija je svjetski lider i z a razliku od drugih rješenja koja traže ili poseban program ili poseban hardwere ili su opensource pa se ni ne zna ko garantuje za zdravlje podataka,  sistem oji se nudi je "sve u jednom" te na USB stiku ili disku je sve što je potrebno da se podaci "zaključaju". Postoji i izvedba za mobitele.